marți, octombrie 11, 2011

Adolescenta

Chiar noi, cei aflati in cauza, suntem tematori in a  recunoaste ca adolescenta este, intr-adevar, cea mai dificila perioada a vietii noastre. Credem ca noi suntem geniile, ceilalti sunt supusii, iar de-aici apar felurite discutii contradictorii. Ne dorim sa fim tratati ca niste oameni in toata firea, insa nu avem nici un gram de habar de ceea ce presupune aceasta, de fapt. La varsta aceasta noi vedem doar oportunitatile si vrem ca adultii, respectiv parintii, sa ne satisfaca orice necesitate, uitand astfel, ca avem si obligatii. Da, stiu. Imaturitatea ne face sa fim inculti, mimand doar cultura. In aceasta perioada, personalitatea noastra este, atat teoretic, cat si practic, nula. Suntem usor influentabili, iar eforturile noastre de a ne etala cunostintele dobandite pana acum sunt zadarnice. Incercam cu stangacie sa tinem pasul cu cei maturizati de vreme si probleme. Noi putem trece de la o stare de spirit, extrem de rapid, la alta. Acum putem fi timorati, timiditatea punand stapanire pe noi, iar peste numai cateva minute ne putem simti neintelesi, si astfel ne iesim din fire.
Dar totusi, egoismul nu pare sa se sperie de noi si de comportarea noastra total fireasca varstei, asa ca ne este un prieten de nadejde. Ne exaspereaza lipsa de contur a personalitatii, si tocmai de aceasta suntem nehotarati. Nu stim ce ne dorim de la viitor, nu stim ce sacrificii trebuie sa facem pentru a obtine ceea ce vrem. Paradoxal, nu stim ce este acel ceva. Insa, pentru asta sunt prietenii. La varsta aceasta ne dobandim cele mai grozave prietenii, unele dintre ele durand chiar toata viata.
Dar ne punem mii si milioane de intrebari.. Intrebari la care nu ne putem raspunde nici macar noi insine. Ni se spune ca trebuie sa ne cunoastem si sa ne intelegem noi pe propria persoana, pentru ca altii sa urmeze exemplul nostru. Dar nu stim cum, si va rugam... ajutati-ne sa ne intelegem. Suntem un mister total pentru noi. Nu stim ce vrem, ce cautam aici... Nici macar de ce se intampla anumite lucruri. Si totusi, cate pot spune despre curiozitate ? Chiar ea ne defineste pe noi, adolescentii...



NOTA: Am scris mini-eseul acesta cu tema 'ADOLESCENTA' pentru ca astazi, la liceu, am discutat despre un mic articol... iar acesta mi-a deschis, atat teoretic, cat si practic, noi orizonturi. Sper ca v-a placut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu